Rajki Zoltán - Szigeti Jenõ: Szabadegyházak története Magyarországon 1989-ig

Új

Jelenleg nem kapható!3 500 Ft‎

Leírás

Tele van a könyv igazi drámai fordulatokkal. Példamutató, ahogyan ezek a közösségek a retorziók ellenére is megtalálták azokat a vallási és szociális területeket, ahol hatékonyan tudták megélni hitüket a közösség és a társadalom javára. Ugyanakkor – és ettõl válik e munka még inkább hitelessé, árnyalttá és drámaivá – a hõsök mellett megjeleníti a megalkuvókat és a besúgókat is. Az ítélkezést, de sokkal inkább a mérlegelést és a tanulságok levonását az olvasóra bízza.

Már a szerzõk nem tekintik e mûvet a hazai szabadegyházak teljes történetének, rendkívül értékes, hiánypótló munkájukból érdekes történet, izgalmas olvasmány kerekedett. Tudatosan olyan történetet rekonstruáltak, amelynek 19. századi felében erõteljesebbek a kultúrtörténeti és mentalitástörténeti, a 20. századi felében pedig a társadalom és politikatörténeti hang-súlyok.

Bár a szabadegyházi közösségek hívei még mindig csak töredékét képezik a lakosságnak, történetüket a szerzõk úgy tematizálták, hogy az egy cseppet sem maradt periférikusan „történelem alulnézetben”-ként, hanem rálátást nyit a történelem fõsodrására. És ami még ennél is fontosabb: segíti a vallási különbözõségek megismerését, megértését, értékként elfogadását, valamint a velük való párbeszédet és együttmûködést.

Méret: 150 mm x 237 mm
Terjedelem: 406 oldal

Vásárlók, akik ezt a terméket megvették: